Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Piernik na herbacie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny , puszysty , szybki w wykonaniu piernik

Piernik na herbacie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Piernik na herbacie

 

  • 4 jajka
  • 1 szkl. miodu prawdziwego
  • 1 szkl. mocnej herbaty
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki sody
  • przyprawa do piernika
  • 3 szkl. mąki
  • 15 dkg. mlecznej czekolady
  • słoiczek dżemu wiśniowego
  • MASA:
  • 1i 1/2szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • c. waniliowy
  • 3/4 kostki masła
  • 2-3 łyżki spirytusu
  • kilka kropli olejku rumowego

 

Sposób przygotowania:

Piernik na herbacie
Żółtka utrzeć z cukrem na puch , dodać miód , ucierać , dodać olej , mąkę , sodę , przyprawę do piernika , wlać wystudzoną herbatę wymieszać , ubić pianę z białek i delikatnie dodać do ciasta , wlać do formy o wymiarach 40-23 cm. Piec 45 minut w 180 *C . Po wystudzeniu piernik przekroić na 3 części , przekładać dżemem wiśniowym i masą rumową.

WYKONANIE MASY; wszystkie składniki wymieszać i ugotować bubyń , masło utrzeć porcjami dodawać wystudzony budyń , dodać spirytus i olejek rumowy .Czekoladę połamać dodać 3 łyżki słodkiego mleka , podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się czekolady , ciepłą czekoladą polać piernik .


Piernik na herbacie
Pyszny