iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Piernik na miodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Piernik jest bardzo smaczny i jednocześnie łatwy i szybki w wykonaniu, nie polecam tylko użycia miodu sztucznego.

Piernik na miodzie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Piernik na miodzie

 

  • 150 g miodu płynnego
  • 100 g cukru
  • 25 g mielonych orzechów
  • 25 g mielonych migdałów
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 20 dag mąki
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 przyprawa do piernika
  • 6 jajek

 

Sposób przygotowania:

Piernik na miodzie
Miód ubić z jajkami i cukrem na gładki krem, następnie połączyć z przesianą mąkę i sodą dodać mielone orzechy i migdały, startą czekoladę i skórkę pomarańczową, dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto wylać do mniejszej formy( ja zrobiłam w naczyniu do zapiekanek ) wcześniej wysmarowanej tłuszczem. Piec około 40-45 w temp. 170st. Po upieczeniu można tylko posypać cukrem pudrem, ale ja polecam polać sporą ilością polewy czekoladowej i ozdobić skórką pomarańczową.
Piernik na miodzie
Po upieczeniu ja obficie polałam polewą i posypałam skórką