Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Piernik na miodzie, oblany czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Gdy piekę piernik, to zaraz myślę o Świętach

Piernik na miodzie, oblany czekoladą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Piernik na miodzie, oblany czekoladą

 

  • 1 szkl miód
  • 4 szt jajka
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 szkl kawa - napar
  • 0,5 kg mąka
  • 250 g cukier
  • 50 g masło
  • 200 g marmolada
  • przyprawa korzenna
  • polewa czekoladowa 1 opak
  • lukier cytrynowy

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Piernik na miodzie, oblany czekoladą
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Do rondla włożyć masło, roztopić na ogniu. Do masła dodać miód z przyprawą korzenną, podgrzewać na wolnym ogniu. Do masła i miodu dodać kawę, połączyć z żółtkami utartymi z cukrem, ucierać. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać z pianą z białek, piec 0k, 50 minut w 180 stop. Odstawić na dobę, przekroić, przełożyć marmoladą i lukrem, polać polewą czekoladową.
Piernik na miodzie, oblany czekoladą
Z przygotowanych składników, zostało zrobione ciasto piernikowe i upieczone
Piernik na miodzie, oblany czekoladą
Ciasto piernikowe ostudzone, przekrojone na połowę