mikimol

mikimol

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Piernik piwosz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ucieramy margarynę z cukrem i żółtkami (mikserem). Topimy miód i ochłodzić. Do masy

Piernik piwosz

Składniki:

Piernik piwosz

 

  • 100 dag mąki
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 20 dag miodu
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki ciemnego piwa
  • 1/2 szklanki margaryny
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki sody
  • Tabliczka czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka
  • Biała polewa do ciasta
  • Półtorej szklanki różnorodnych bakalii

 

Sposób przygotowania:

Piernik piwosz
Ucieramy margarynę z cukrem i żółtkami (mikserem). Topimy miód i ochłodzić. Do masy z żółtek dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, przyprawy, kakao, miód no i piwo. Ubijamy pianę z białek i łączymy ciastem. Formę na ciasto smarujemy tłuszczem , przekładamy nasze ciasto i pieczemy przez ok 60 min. w temp 180 stopni. Po wystudzeniu ścinamy nierówny wierz piernika i kroimy ciasto po przekątnej. Obok siebie położyć trójkąty tak aby tworzyły piramidkę. Czekoladę rozpuszczamy w garnku z gorącą wodą. Dodajemy do mleka i smarujemy łączenia ścian piramidki. Dekorujemy rozpuszczoną białą polewą.