czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Piernik staropolski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To mój pierwszy samodzielnie przygotowany prawdziwy piernik, od tej pory na pewno będę go co roku piekła na Święta;) Jest przepyszny!

Piernik staropolski

Składniki:

Piernik staropolski

 

 

  • Dodatkowo:
  • 300g powideł śliwkowych,
  • 100g mlecznej czekolady,
  • 50g gorzkiej czekolady,
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%,
  • łyżka masła.

Sposób przygotowania:

Piernik staropolski
1. Miód, cukier i smalec podgrzać, lecz nie doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowanym syropem sparzyć przesianą mąkę. Przestudzić, po czym wyrobić. Dodać sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku, jajko, sól i korzenne przyprawy. Suszone śliwki posiekać, wraz z resztą bakalii dodać do masy. Wyrobić gładką masę. Ciasto przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 3-4 tygodnie. po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, po czym podzielić na trzy równe części. Każdą rozwałkować i układać w keksówce. Każde ciasto piec około 15-20minut w temp. 180st. Ostudzić.2. Ciasta przełożyć grubą warstwą powideł. Czekolady połamać na kawałki i wraz z masłem oraz śmietaną stopić na parze. Lekko przestudzić i polewą polać wierzch piernika. Odstawić na conajmniej 3 dni, aby piernik nieco zmiękł.