LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Piernik staropolski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na piernik staropolski

Piernik staropolski

Składniki:

Piernik staropolski

 

  • 1kg mąki
  • 500g miodu pszczelego
  • kostka masła
  • 2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 2 torebki przyprawy korzennej do pierników
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczy smażonej w cukrze
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 3 drobno posiekane figi
  • powidła śliwkowe do przekładania

Sposób przygotowania:

Piernik staropolski
Masło, cukier i miód podgrzać lekko do zawrzenia. Do przestygniętej masy stopniowo dodajemy mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w małej ilości przegotowanego mleka, i przyprawę korzenną. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy. Dokładnie wyrobione ciasto zawinąć w lnianą ściereczkę i zostawić w chłodnym miejscu na 3 tygodnie. Dojrzałe ciasto dzielimy na 3 części i po rozwałkowaniu układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach
około godziny. Gdy ciasto ostygnie i przekładamy ciasto powidłami wcześniej lekko podgrzanymi. układamy na desce przekładamy papierem i drugą deskę potem musimy równomiernie obciążyć.