Piernik staropolski
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Ciasta i torty Michaeli

Pierniki « poprzedni | następny »
misia14 - Przepis na: Piernik staropolski offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 286
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Piernik staropolski
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 8

Znakomity piernik staropolski, który długo zachowuje świeżość i smakuje wybornie


trudność: średne
czas:

Piernik staropolski - SKŁADNIKI:

  • ½ l miodu akacjowego (najwolniej krystalizuje)
  • 3 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 1 kg mąki
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 150 g grubo krojonych orzechów włoskich
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • przyprawa do piernika
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej
  • PONADTO
  • duży słoik dobrych, kwaskowych powideł węgierkowych
  • dwie polewy czekoladowe
  • ewentualnie orzechy do dekoracji

Piernik staropolski - PRZYGOTOWANIE:

Masło stopić z cukrem. Nie gotować!  Przestudzić.

Sodę rozpuścić w mleku.

Do masy maślanej dodać sodę, jajka. Mąkę wymieszać z przyprawami, orzechami i skórką pomarańczową i wlać masę maślano-jajeczną i płynny miód. (Jeżeli miód mamy skrystalizowany można go rozpuścić w masie maślanej z cukrem.) Wyrobić ciasto które ma mieć konsystencję gęstego ciasta drożdżowego.

Przygotowane tak ciasto przełożyć do kamionkowego naczynia (garnka, miski) i postawić w chłodnym miejscu (może być balkon, jak nie ma mrozu) na około 3-4 tygodnie.

Po tym czasie formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto, wstawić do nagrzanego do 160-170 C piekarnika na ok.1 godz.(sprawdzamy patyczkiem).

Wyjąć, jeszcze ciepłe przekroić na pół (robimy 2 placki), posmarować obie części rozgrzanymi powidłami, złożyć, obsmarować powidłami wierzch i boki i zostawić na 2-3 dni. Polać polewą, obsypać orzechami.

Zachowuje świeżość bardzo długo.

SMACZNEGO!

 

Uwaga!

Między ciasto posmarowane powidłami można dodatkowo dać rozwałkowaną masę marcepanową…zależy to od preferencji smakowych.

Ponieważ nie chcę aby piernik był bardzo wysoki piekę go na dużej blaszce i kroję na połowę i każdą połówkę na 2 placki; otrzymuję wtedy 2 pierniki staropolskie.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Piernik staropolski (strona 1 z 1)  
Pyza

Pyza
offline

2010-11-02 19:06
a po upieczeniu nie powinien leżakować żeby zmiękł?
Skomentuj
Oceń:
0
misia14

misia14
offline

2010-11-02 19:23
on leżakuje przełożony i posmarowany powidłami
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555
offline

2010-11-08 22:13
Pychotka
Skomentuj
Oceń:
0
bajtek

bajtek
offline

2010-11-21 09:43
Czy ja dobrze zrozumiałam ???? Pozostawić ciasto na 3 - 4 TYGODNIE ????? ! A po upieczeniu pozostawić na 2 - 3 dni ??? O rany , kto by u mnie pilnował tego ciasta i nie ruszał go ????
Skomentuj
Oceń:
0
ivka73

ivka73
offline

2010-11-24 09:13
Misia-bardzo serdecznie dziękuję za ten przepis,pozdrawiam.
Skomentuj
Oceń:
0
weranda

weranda
offline

2012-01-19 23:30
Pyszny !!Robiłem na święta -polecam.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pierniki
Piernik staropolski Piernik z brzoskwiniami Piernik z dżemem
Piernik z powidłami Ciasto bananowe Ciasto marchewkowe
Ciasto piernikowe z wiśniami Szybki, prosty piernik Pyszny piernik z masą
 Piernik przekładany masą truskawkową Fasolowy piernik z twarogiem Puszysty piernik

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane