Piernik staropolski
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Ciasta i torty Michaeli

Pierniki « poprzedni | następny »
misia14

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 288
zdjęcia: 1 z 1
Piernik staropolski
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 8

Znakomity piernik staropolski, który długo zachowuje świeżość i smakuje wybornie


trudność: średne
czas:

Piernik staropolski - SKŁADNIKI:

  • PONADTO
  • duży słoik dobrych, kwaskowych powideł węgierkowych
  • dwie polewy czekoladowe
  • ewentualnie orzechy do dekoracji

Piernik staropolski - PRZYGOTOWANIE:

Masło stopić z cukrem. Nie gotować!  Przestudzić.

Sodę rozpuścić w mleku.

Do masy maślanej dodać sodę, jajka. Mąkę wymieszać z przyprawami, orzechami i skórką pomarańczową i wlać masę maślano-jajeczną i płynny miód. (Jeżeli miód mamy skrystalizowany można go rozpuścić w masie maślanej z cukrem.) Wyrobić ciasto które ma mieć konsystencję gęstego ciasta drożdżowego.

Przygotowane tak ciasto przełożyć do kamionkowego naczynia (garnka, miski) i postawić w chłodnym miejscu (może być balkon, jak nie ma mrozu) na około 3-4 tygodnie.

Po tym czasie formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto, wstawić do nagrzanego do 160-170 C piekarnika na ok.1 godz.(sprawdzamy patyczkiem).

Wyjąć, jeszcze ciepłe przekroić na pół (robimy 2 placki), posmarować obie części rozgrzanymi powidłami, złożyć, obsmarować powidłami wierzch i boki i zostawić na 2-3 dni. Polać polewą, obsypać orzechami.

Zachowuje świeżość bardzo długo.

SMACZNEGO!

 

Uwaga!

Między ciasto posmarowane powidłami można dodatkowo dać rozwałkowaną masę marcepanową…zależy to od preferencji smakowych.

Ponieważ nie chcę aby piernik był bardzo wysoki piekę go na dużej blaszce i kroję na połowę i każdą połówkę na 2 placki; otrzymuję wtedy 2 pierniki staropolskie.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Piernik staropolski (strona 1 z 1)  
Pyza

Pyza

2010-11-02 19:06
a po upieczeniu nie powinien leżakować żeby zmiękł?
Skomentuj
Oceń:
0
misia14

misia14

2010-11-02 19:23
on leżakuje przełożony i posmarowany powidłami
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555

2010-11-08 22:13
Pychotka
Skomentuj
Oceń:
0
bajtek

bajtek

2010-11-21 09:43
Czy ja dobrze zrozumiałam ???? Pozostawić ciasto na 3 - 4 TYGODNIE ????? ! A po upieczeniu pozostawić na 2 - 3 dni ??? O rany , kto by u mnie pilnował tego ciasta i nie ruszał go ????
Skomentuj
Oceń:
0
ivka73

ivka73

2010-11-24 09:13
Misia-bardzo serdecznie dziękuję za ten przepis,pozdrawiam.
Skomentuj
Oceń:
0
weranda

weranda

2012-01-19 23:30
Pyszny !!Robiłem na święta -polecam.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pierniki
Orzechowy sernik na pierniku Piernik świąteczny Piernik z powidłami
Mięciutki piernik czekoladowy Kawowy piernik przekładany Piernik z polewą czekoladową
Piernik bez miodu Piernik bananowy z żurawiną Piernik z powidłami 2014
Piernik bez jajek Piernikowe z powidłami Najprostszy piernik na świecie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane