Piernik staropolski
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Ciasta i torty Michaeli

Pierniki « poprzedni | następny »
misia14

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 290
zdjęcia: 1 z 1
Piernik staropolski
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 8

Znakomity piernik staropolski, który długo zachowuje świeżość i smakuje wybornie


trudność: średnie
czas:

Piernik staropolski - SKŁADNIKI:

  • PONADTO
  • duży słoik dobrych, kwaskowych powideł węgierkowych
  • dwie polewy czekoladowe
  • ewentualnie orzechy do dekoracji

Piernik staropolski - PRZYGOTOWANIE:

Masło stopić z cukrem. Nie gotować!  Przestudzić.

Sodę rozpuścić w mleku.

Do masy maślanej dodać sodę, jajka. Mąkę wymieszać z przyprawami, orzechami i skórką pomarańczową i wlać masę maślano-jajeczną i płynny miód. (Jeżeli miód mamy skrystalizowany można go rozpuścić w masie maślanej z cukrem.) Wyrobić ciasto które ma mieć konsystencję gęstego ciasta drożdżowego.

Przygotowane tak ciasto przełożyć do kamionkowego naczynia (garnka, miski) i postawić w chłodnym miejscu (może być balkon, jak nie ma mrozu) na około 3-4 tygodnie.

Po tym czasie formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto, wstawić do nagrzanego do 160-170 C piekarnika na ok.1 godz.(sprawdzamy patyczkiem).

Wyjąć, jeszcze ciepłe przekroić na pół (robimy 2 placki), posmarować obie części rozgrzanymi powidłami, złożyć, obsmarować powidłami wierzch i boki i zostawić na 2-3 dni. Polać polewą, obsypać orzechami.

Zachowuje świeżość bardzo długo.

SMACZNEGO!

 

Uwaga!

Między ciasto posmarowane powidłami można dodatkowo dać rozwałkowaną masę marcepanową…zależy to od preferencji smakowych.

Ponieważ nie chcę aby piernik był bardzo wysoki piekę go na dużej blaszce i kroję na połowę i każdą połówkę na 2 placki; otrzymuję wtedy 2 pierniki staropolskie.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Piernik staropolski (strona 1 z 1)  
Pyza

Pyza

2010-11-02 19:06
a po upieczeniu nie powinien leżakować żeby zmiękł?
Skomentuj
Oceń:
0
misia14

misia14

2010-11-02 19:23
on leżakuje przełożony i posmarowany powidłami
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555

2010-11-08 22:13
Pychotka
Skomentuj
Oceń:
0
bajtek

bajtek

2010-11-21 09:43
Czy ja dobrze zrozumiałam ???? Pozostawić ciasto na 3 - 4 TYGODNIE ????? ! A po upieczeniu pozostawić na 2 - 3 dni ??? O rany , kto by u mnie pilnował tego ciasta i nie ruszał go ????
Skomentuj
Oceń:
0
ivka73

ivka73

2010-11-24 09:13
Misia-bardzo serdecznie dziękuję za ten przepis,pozdrawiam.
Skomentuj
Oceń:
0
weranda

weranda

2012-01-19 23:30
Pyszny !!Robiłem na święta -polecam.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pierniki
Piernikowe ciasto z kremem serowym Ciasto piernikowo-porzeczkowe Szybki piernik marchewkowy
Murzynek piernikowy Ciasto korzenne ze skórką pomarańczową Staropolski piernik dojrzewający pszenno-żytni
Piernik ze śliwką Piernikowe brounie Piernik z piwem mojej teściowej
Najłatwiejsze ciasto kakaowe Ciasto piernikowe z dżemem Puszysty piernik na piwie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Którą z tych sałatek lubisz najbardziej?

 
 Którą z tych sałatek lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane