jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Piernik staropolski

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Ciasto z dodatkiem karmelizowanego cukru,miodu i bakalii o intensywnym zapachu korzennych przypraw,lukrowane lub oblane polewą czekoladową:)

Piernik staropolski

Składniki:

Piernik staropolski

 

  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 5 jaj
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 przyprawa do piernika
  • ½ litra miodu
  • ½ szklanki oleju
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 2-3 łyżki wody niegazowanej
  • 50 dag bakalii (rodzynki, orzechy, itp.)

 

Sposób przygotowania:

Piernik staropolski
1 szklankę cukru ubić z jajami mikserem. Następnie dodać mleko, mąkę, sodę, przyprawę do piernika, miód, olej i wszystko połączyć ucierając.
Dodatkowo 3 łyżki cukru rozpuścić w wodzie i palić na rozgrzanej patelni na karmel, a później jak przestygnie, dodać do utartej wcześniej masy.
Gotową masę piernikową wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną formę i obficie posypać po wierzchu obtoczonymi w mące bakaliami.
Piec około 45 minut w temperaturze 180°C.
Po ostudzeniu polukrować lub polać polewą czekoladową.
Piernik można upiec przynajmniej tydzień przed konsumpcją i trzymać zawinięty w folię aluminiową, gdyż czym jest starszy tym lepszy.