luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Piernik staropolski wg holly

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wspanialy piernik na podstawie przepisu holly.

Piernik staropolski wg holly

Składniki:

Piernik staropolski wg holly

 

  • 500 ml. miodu
  • 2 niepelne szklanki cukru
  • 250 gram margaryny
  • 1kg.+1 szklanka maki pszennej
  • 3 jajka
  • 4 lyzeczki sody
  • ½ szklanki mleka
  • Szczypta soli
  • przypraw do piernika kazdy 40 gram. U mnie jedno 20-gramowe opakowanie+2 lyzeczki cynamonu
  • Dodatkowo:
  • 200 gram rodzynek
  • 200 gram posiekanych orzechow

 

Sposób przygotowania:

Piernik staropolski wg holly
Miod, cukier i margaryne wlozyc do garna i podgrzewac do rozpuszczenia. Odstawic do ostudzenia. Nastepnie dodajemy make wymieszana z przyprawami do piernika, cynamon, szczypte soli, jajka, sode wymieszana w mleku (ja wymieszalam sode z maka). Wyrobic ciasto, dodac bakalie. Odstawic na 3-4 tygodni przykryte recznikiem w zimne miejsce(dalam do piwnicy). Po minimum 3 tygodniach upiec ciasto. Podzielilam mase na 3 czesci, rozwalkowalam wlozone miedzy folie i pieklam ok. 30 min.w temp. 160 stopni. Ostudzoney piernik odstawilam pod przykryciem na 7 dni. 2 dni przed spozyciem posmarowalam dzemem sliwkowym i brzoskwiniowym i przelozylam masa orzechowa. Gore piernika udekorowalam polewa czekoladowa wg. cinki.