Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Piernik staropolski z powidłami i polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Piernik staropolski leżakujący ok. 5 tygodni.

Piernik staropolski z powidłami i polewą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik staropolski z powidłami i polewą

 

  • 250g miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 dag masła
  • 500g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50g przyprawy do piernika
  • 400g powideł śliwkowych
  • gorzka polewa czekoladowa instant - 100g

 

 

 

Sposób przygotowania:

Piernik staropolski z powidłami i polewą
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, mieszając cały czas, następnie ostudzić. Do miski przełożyć mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, sól i przyprawę do piernika, wymieszać. Do ciasta dodać jajka, mleko oraz stopniowo ostudzoną masę. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do np. kamionkowej. Przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce. (Ja ciasto zafoliowałam i trzymałam w lodówce). Ciasto powinno leżakować ok. 5 tygodni. Pieczenie: Ciasto podzielić na 2 lub 3 części, rozwałkować na grubość ok. 8mm. Przełożyć do blachy o wym. 25x35cm. Placki piec ok. 15-20 min. w 180st. C. Ostudzić ciasto. (Ja piekłam dwa placki, następnie odkroiłam z każdego z nich 1/3 i utworzyłam trzecią-środkową warstwę). Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i obciążyć np. deską do krojenia, odstawić do na 2 -3 dni. Piernik polać np. polewą czekoladową.
Piernik staropolski z powidłami i polewą
Masło rozpuścić z cukrem i miodem.......
Piernik staropolski z powidłami i polewą
Suche składniki piernika wymieszać w misce
Piernik staropolski z powidłami i polewą
Masę przełożyć do kamionkowej miski, przechowywać w chłodnym miejscu.
Piernik staropolski z powidłami i polewą
Piernik przełożyć powidłami i oblać polewą.