Piernik świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

świetny piernik dla gości i rodziny idealny na święta

Piernik świąteczny

Składniki:

Piernik świąteczny

 

  • Składniki:
  • 1 kg mąki krupczatki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 50 dag sztucznego miodu
  • 1 kostka margaryny
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3-4 torebki przyprawy korzennej do pierników
  • ok.50 dag powideł do przełożenia

Sposób przygotowania:

Piernik świąteczny
Przygotowanie; Przesiać mąkę. Z 3 łyżek cukru przygotować karmel : cukier zrumienić na patelni,dodać 2 łyżki wrzącej wody,zagotować,ostudzić.Miód,cukier,margarynę i karmel stopić i silnie podgrzać.Masę ochłodzić,wsypać do niej mąkę,wbić jajka,dodać rozpuszczoną w mleku sodę oraz korzenie.Wyrobić ciasto,nadając mu kształt kuli i włożyć do dużego kamiennego garnka.Przykryć ściereczką i postawić w chłodnym miejscu na dwa tygodnie.Ciasto podzielić na 3 części i cienko rozwałkować.Każdy placek piec oddzielnie na blasze.Ochłodzone placki przełożyć powidłami.Po przełożeniu nakryć piernik arkuszem papieru i obciążyć deseczką.Podawać po dwóch dniach.