Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Piernik świąteczny przekładany powidłami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Piernik świąteczny przekładany powidłami- jest łatwy do przygotowania. Każdemu będzie smakować. Polecam!!!

Piernik świąteczny przekładany powidłami

Składniki:

Piernik świąteczny przekładany powidłami

Ciasto

Dodatkowo:

  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych,
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady,
  • kolorowe perełki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Piernik świąteczny przekładany powidłami
1. Margarynę razem z miodem, cukrem, przyprawą korzenną oraz śmietaną gotować około 5 minut, cały czas mieszając. Masę przestudzić.

2. Miksując do przestudzonej masy dodawać do jednym żółtku. Następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem. Białka ubić na sztywno. Ubitą pianę dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.

3. Masę włożyć na blaszkę o wymiarach 10cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec godzinę w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto wyjąć z formy i przekroić wzdłuż na trzy blaty.

4. Blaty piernikowe przełożyć powidłami śliwkowymi. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą polać ciasto. Wierzch posypać kolorowymi perełkami. 

Tagi:

piernik ciasto