2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Piernik świąteczny wg 2milutka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pachnące przyprawą korzenną ciasto z dodatkiem dżemu porzeczkowego

Piernik świąteczny wg 2milutka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik świąteczny wg 2milutka

 

  • 50 dag mąki pszennej
  • 20 dag cukru kryształu
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 400 ml mleka
  • 10 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu prawdziwego
  • 1 torebka proszku do pieczenia na 1 kg mąki
  • 1 torebka przyprawy korzennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego

 

Sposób przygotowania:

Piernik świąteczny wg 2milutka
Jaja oddzielamy ,żółtka ucieramy z cukrami i margaryną na puch mąkę przesiewamy łączymy z proszkiem i przyprawą do piernika i kakao dodajemy do masy jajecznej ,delikatnie miksujemy. Następnie dodajemy miód i dżem porzeczkowy ,całość miksujemy mikserem na najwyższych obrotach około 2 minuty Białka ubijamy na sztywno dodajemy do ciasta ,delikatnie mieszamy wylewamy gotowe ciasto na blaszkę o wym 33/24 i pieczemy około godziny w temp 160*
Piernik świąteczny wg 2milutka
żółtka ucieramy z margaryną i cukrami...
Piernik świąteczny wg 2milutka
do utartej masy wlewamy mleko i miksujemy
Piernik świąteczny wg 2milutka
a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i przyprawą
Piernik świąteczny wg 2milutka
a na koniec dodajemy dżem i ubitą pianę z białek i pieczemy