SUPERPRZEPIS

Piernik toruński z miodem spadziowym

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Piernik toruński z miodem spadziowym

Ten piernik wypiekano już w XIV w. Nie jest to oryginalna receptura, ale smak wyjątkowy.

Składniki:

Piernik toruński z miodem spadziowym

 

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g miodu spadziowego
  • 150 g masła
  • 150 g cukru białego
  • 5 jajek
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika ( 20 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej

Sposób przygotowania:

Piernik toruński z miodem spadziowym
W garnuszku podgrzewamy na małym ogniu miód z przyprawą do piernika. Jak zacznie bulgotać zdejmujemy z ognia. W misce ucieramy masło z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Z jajke oddzielamy żółtka od białek. Do masy cukrowej dodajemy po 1 żółtku na przemian z miodem. Mieszamy mikserem. Suszone śliwki drobno siekamy i dodajemy do masy. Mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i na przemian z mąką dodajemy do masy delikatnie mieszając trzepaczką tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam dwóch blaszek o wymiarach 20X11. Pieczemy w 180 C około 1 godzinę. Odstawiamy do ostygnięcia . Polewę czekoladową rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy piernik i dekorujemy.