jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Piernik ucierany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

wyśmienity piernik ucierany, do kawy i herbaty

Piernik ucierany

Składniki:

Piernik ucierany

 

Sposób przygotowania:

Piernik ucierany
Żółtka, cukier, miód i przyprawe ucierać w misce na jednolitą masę.
Wsypać mąkę, wlać 2 łyżki zimnej wody, wyrabiać ciasto do chwili, gdy na powierzchni zaczynają ukazywać się pęcherzyki powietrza. Dodać rozpuszczoną w łyżce zimnej wody sodę, oprószone mąką bakalie, ubitą pianę z białek, wymieszać.
Ciasto włożyć do dużej foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piec w bardzo słabo nagrzanym piekarniku około 1 godziny.
Przestudzony piernik można polać polewą.