Gabi

Gabi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Piernik z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Piernik na miodzie naturalnym z bakaliami to doskonałe ciasto na Święta. Smarujemy formę tłuszczem, wykładamy ...

Piernik z bakaliami

Składniki:

Piernik z bakaliami

  • 20 dkg miodu,
  • 50 dkg mąki pszennej lub żytniej,
  • 5 jaj,
  • 20 dkg cukru,
  • 10 dkg tłuszczu (masło, margaryna),
  • 1 przyprawa do pieczenia,
  • 1 dkg sody oczyszczonej,
  • margaryna do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Piernik z bakaliami

Smarujemy formę tłuszczem, wykładamy pergaminem i podsypujemy mąką. Do miodu dodajemy przyprawy i mieszamy. Ucieramy żółtka, cukier oraz tłuszcz a białka ubijamy na pianę. Do masy dodajemy mąkę i pianę dosypując bakalie. Całość mieszamy. Jeżeli ciasto jest gęste możemy dodać ok 8 dkg śmietany. Wkładamy do formy i pieczemy przez ok 1 godz. w temp. 170 C. Jemy po ochłodzeniu i dekoracji. Smacznego.