Piernik z bakaliami

Gabi - Przepis na: Piernik z bakaliami offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 27
Piernik z bakaliami
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 2

Piernik na miodzie naturalnym z bakaliami to doskonałe ciasto na Święta. Smarujemy formę tłuszczem, wykładamy ...


trudność: średne
czas:

Piernik z bakaliami - SKŁADNIKI:

  • 20 dkg miodu,
  • 50 dkg mąki pszennej lub żytniej,
  • 5 jaj,
  • 20 dkg cukru,
  • 10 dkg tłuszczu (masło, margaryna),
  • 1 przyprawa do pieczenia,
  • 1 dkg sody oczyszczonej,
  • margaryna do wysmarowania formy

Piernik z bakaliami - PRZYGOTOWANIE:

Smarujemy formę tłuszczem, wykładamy pergaminem i podsypujemy mąką. Do miodu dodajemy przyprawy i mieszamy. Ucieramy żółtka, cukier oraz tłuszcz a białka ubijamy na pianę. Do masy dodajemy mąkę i pianę dosypując bakalie. Całość mieszamy. Jeżeli ciasto jest gęste możemy dodać ok 8 dkg śmietany. Wkładamy do formy i pieczemy przez ok 1 godz. w temp. 170 C. Jemy po ochłodzeniu i dekoracji. Smacznego.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Piernik z bakaliami (strona 1 z 1)  
yola

yola
offline

2009-07-07 21:07
W składnikach nie ma bakalii.Ale potem w opisie je znalazłam.Ok. :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gabi

Gabi
offline

2009-07-08 22:09
yola napisał(a):

W składnikach nie ma bakalii.Ale potem w opisie je znalazłam.Ok. :)

mea culpa... powinny byc
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Sernik z kajmakiem i karmelkami Miodowy kuch z suszonymi śliwkami Zwariowany przekładaniec
Pierniczki witrażyki Torcik ala Tiramisu Gofry z dżemem truskawkowo-malinowym
Kokosowy sernik ryżowy Pieguskowe szaleństwo Drożdżowy przeplataniec z bakaliami
Dyniowe ciasto z żurawiną i cynamonem Deser jogurtowy z bananem, żurawiną i migdałami Ciastka owsiane z orzechami pinii i nerkowca

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane