Piernik z bakaliami

Gabi - Przepis na: Piernik z bakaliami offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 27
Piernik z bakaliami
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 2

Piernik na miodzie naturalnym z bakaliami to doskonałe ciasto na Święta. Smarujemy formę tłuszczem, wykładamy ...


trudność: średne
czas:

Piernik z bakaliami - SKŁADNIKI:

  • 20 dkg miodu,
  • 50 dkg mąki pszennej lub żytniej,
  • 5 jaj,
  • 20 dkg cukru,
  • 10 dkg tłuszczu (masło, margaryna),
  • 1 przyprawa do pieczenia,
  • 1 dkg sody oczyszczonej,
  • margaryna do wysmarowania formy

Piernik z bakaliami - PRZYGOTOWANIE:

Smarujemy formę tłuszczem, wykładamy pergaminem i podsypujemy mąką. Do miodu dodajemy przyprawy i mieszamy. Ucieramy żółtka, cukier oraz tłuszcz a białka ubijamy na pianę. Do masy dodajemy mąkę i pianę dosypując bakalie. Całość mieszamy. Jeżeli ciasto jest gęste możemy dodać ok 8 dkg śmietany. Wkładamy do formy i pieczemy przez ok 1 godz. w temp. 170 C. Jemy po ochłodzeniu i dekoracji. Smacznego.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Piernik z bakaliami (strona 1 z 1)  
yola

yola
offline

2009-07-07 21:07
W składnikach nie ma bakalii.Ale potem w opisie je znalazłam.Ok. :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gabi

Gabi
offline

2009-07-08 22:09
yola napisał(a):

W składnikach nie ma bakalii.Ale potem w opisie je znalazłam.Ok. :)

mea culpa... powinny byc
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Omlet na słodko polany sorbetem Gofry z ricottą Mini naleśniczki z ananasami
Muffiny dyniowe z sosem waniliowo-cytrynowym Maślankowo-brzoskwiniowa kostka Szarlotka z połówkami jabłek
Muffiny z kisielem Torcik krówkowo smietanowy Marchewkowa tarta
Muffiny owsiane z rodzynkami Tarta makowo- pomarańczowa Krem pomarańczowy- orange curd

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane