lucyna19

lucyna19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Piernik z kaszą manną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięciutkie ciasto pachnące miodem.

Piernik z kaszą manną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piernik z kaszą manną

  • CIASTO:
  • 3 szklanki maki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 20 dkg margaryny,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżeczki sody rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłego mleka
  • MASA:
  • 1 litr mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 1/2 kos margaryny,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • aromat migdałowy

Sposób przygotowania:

Piernik z kaszą manną

Ciasto: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 3 rowne części, rozwałkowujemy na blaszce i pieczemy po ok.15 minut w temp 170 stopni. Masa: Na mleku gotujemy kaszę manną, studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po łyżce kaszy. Mieszamy, pod koniec wlewamy sok z cytryny i aromat. Przekładamy ciasto.Można polać je polewą lub rozpuszczoną czekoladą. Ciasto najlepiej smakuje na 2-3 dzień.