Strona główna Piernik z kaszą manną

Piernik z kaszą manną

lucyna19 offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 83
zdjęcia: 1 z 4
Piernik z kaszą manną
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Mięciutkie ciasto pachnące miodem.


trudność: łatwe
czas:

Piernik z kaszą manną - SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 3 szklanki maki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 20 dkg margaryny,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżeczki sody rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłego mleka
  • MASA:
  • 1 litr mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 1/2 kos margaryny,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • aromat migdałowy

Piernik z kaszą manną - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 3 rowne części, rozwałkowujemy na blaszce i pieczemy po ok.15 minut w temp 170 stopni. Masa: Na mleku gotujemy kaszę manną, studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po łyżce kaszy. Mieszamy, pod koniec wlewamy sok z cytryny i aromat. Przekładamy ciasto.Można polać je polewą lub rozpuszczoną czekoladą. Ciasto najlepiej smakuje na 2-3 dzień.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Piernik z kaszą manną  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Gofry z bitą śmietaną Krem do ciast z nutellą rumem i rodzynkami Babeczki omleciki z kremem karmelowym
Karmelki z musem jabłkowym Waniliowe serduszka z orzechami Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino
Kisiel jabłkowo-jagodowy Dyniowe buchty z marmoladą Dyniowy budyń z robaczkami
Gofry z mascarpone Ciasteczka czekoladowo-owsiane Muffinki piernikowe z miodem i pomarańczą

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane