jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Piernik z makiem wg Jagienki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

piernik z makiem, wyśmienity polecany na jesienne dni do kawy i herbaty

Piernik z makiem wg Jagienki

Składniki:

Piernik z makiem wg Jagienki

 

  • 1 szklanka miodu
  • 18 dag cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maku
  • otarta skórka z cytryny
  • cynamon
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do pierników

Sposób przygotowania:

Piernik z makiem wg Jagienki
Przyrumienić miód z 6 dag cukru, wlać wodę, po czy wystudzić. Wlewać do mąki, zarobić nożem.
Dodać resztę cukru, przyprawę korzenną, żółtka i ubite na pianę białka.
Zagnieść ciasto, na końcu dodać mak, miesić aż ciasto będzie gładkie.
Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, odstawić na kilka godzin lub do następnego dnia.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku.