SUPERPRZEPIS

Piernik z masłem orzechowym

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Piernik z masłem orzechowym Więcej zdjęć (2)

Masło orzechowe to już mój dodatek bo klasyczny piernik zawsze przez moją babcie był przekładany marmoladą i polewany lukrem u mnie pyszny dodatek w postaci domowego masła orzechowego.

Składniki:

Piernik z masłem orzechowym

ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki płynnego miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka

masło orzechowe:

lukier:

  • 1 białko
  • cukier puder

dodatkowo:

  • 3-4 łyżki domowej nutelli

Sposób przygotowania:

Piernik z masłem orzechowym

ETAP 1:

Piernik z masłem orzechowym
Pianę ubitą z białek dodać do ciasta i wymieszać.

Żółtka utrzeć z cukrem do białości do utartych żółtek dodać miód, olej i dokładnie wymieszać. Cały czas ucierając do masy dodać przesiana mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika na koniec dodać kakao. Kiedy wszystkie składniki ciasta się połączą dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wszystko wymieszać.

ETAP 2:

Piernik z masłem orzechowym
Formę do keksa małą napełnić ciastem.

Formę do pieczenia keksa ( 20 cm)wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec w temp. 180 st około 50 minut do suchego patyczka.

ETAP 3:

Piernik z masłem orzechowym
Całość musi być bardzo dobrze zmiksowana.

Masło orzechowe:

Orzechy włoskie dokładnie zmiksować przy pomocy blendera, trwa to dosyć długo bo musi nam się miksowana masa zrobić tłusta , następnie dodać sól, miód i skórkę, całość jeszcze zmiksować, aby wszystko się dokładnie ze sobą połączyło.

ETAP 4:

Piernik z masłem orzechowym
Na dolnym placku rozsmarować masło i nutellę.

Lukier:

Białko jajka ucierać dosypując cukru pudru do uzyskania gładkiego, białego i gęstego lukru. Cukier puder dosypujemy tak na wyczucie.

Upieczone i wystudzone wyjąć z formy, przeciąć na dwa placki na dolnym rozsmarować całe masło orzechowe, następnie posmarować je nutellą i przykryć drugim plackiem

ETAP 5:

Piernik z masłem orzechowym

Wierzch piernika polać dość gruba warstwą lukru i odstawić do zastygnięcia. Błyszcząca warstwa lukru sama w sobie jest już ozdobą ciasta, ale ja na swoim namalowałam świąteczny motyw przy pomocy barwników.


Tagi:

piernik ciasto