nulkaa22

nulkaa22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Piernik z miodem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierniki są lubiane przez wielu z nas. Ten przygotowuję bardzo często, jest smaczny, mokry. Można przełożyć kremem.

Piernik z miodem

Składniki:

Piernik z miodem

 

  • mąka pszenna - 0,5 kg
  • miód - 25 dag
  • cukier - 0,5 szklanki
  • mocna kawa - 0,25 szklanki
  • śmietana - 0,25 szklanki
  • margaryna -10 dag
  • oliwa -1 łyżka
  • przyprawa do piernika - 0,5 opakowania
  • jaja - 2 sztuki
  • soda -1,5 łyżeczki
  • bakalie - 1 garść
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Piernik z miodem
Krok 1: Margarynę trzymamy w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy miękką margarynę. Sodę rozprowadzamy w odrobinie wody. Dajemy wszystkie pozostałe składniki i rękami zagniatamy ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu całą noc.Krok 2: Wykładamy ciasto do formy do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni około 50 minut. Krok 3: Dekorujemy ciasto polewą i migdałami.