Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Piernik z miodem i sokiem z pomarańczy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto po ostudzeniu, przełożyć masą, dżemem lub marmoladą i oblać polewą czekoladową.

Piernik z miodem i sokiem z pomarańczy

Składniki:

Piernik z miodem i sokiem z pomarańczy

 

  • 25 dag mąki pszennej
  • 150 ml miodu
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • 6 jajek
  • 2/3 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szt polewy czekoladowej gotowej

Sposób przygotowania:

Piernik z miodem i sokiem z pomarańczy
Z 3 łyżek cukru zrobić karmel. Żółtka z cukrem pudrem utrzeć do białości. Następnie do żółtek dodać płynny miód, karmel, sok z pomarańczy, mąkę wymieszaną z przyprawą do pierników, kakao i sodą oczyszczoną, wymieszać. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wmieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy keksowej. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35-40 minut.