paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Piernik z piwem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Aromatyczny piernik z piwem jabłkiem i orzechami.

Piernik z piwem

Składniki:

Piernik z piwem

 

Sposób przygotowania:

Piernik z piwem
Obrane jabłko zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Oddzielić żółtka od białek białka ubić na sztywną pianę. Do miski włożyć masło i wsypać cukier puder ubić na jasną i puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku, później piwo, oraz mąkę i sodę. Do ciasta dodać orzechy i jabłko wymieszać, następnie dodać przyprawy i ponownie wymieszać ciasto.Na samym końcu ciasto połączyć z białkami bardzo delikatnie mieszając. Przełożyć do formy i piec w temp 180 stopni przez ok. 1 godz. Po upieczeniu wyjść z formy i przykryć lub zawinąć w lnianą ściereczkę