WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Piernik z polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu piernik. Nie jest zbyt ciężki, ale powidła nadają mu sporo wilgoci.

Piernik z polewą czekoladową

Składniki:

Piernik z polewą czekoladową

 

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 10 łyżek powideł śliwkowych
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła

 

 

Sposób przygotowania:

Piernik z polewą czekoladową
Do miski przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Dodajemy cukier i posiekane lekko masło, miksujemy. Następnie dolewamy mleko i powidła śliwkowe. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wylewamy dużą blaszkę (ok 25/25) Pieczemy ok 45 -50 minut w 200 stopniach. Po dokładnym wystudzeniu polewamy czekoladą roztopioną razem z masłem w kąpieli wodnej.