ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Piernik z powidłami 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Piernik przełożony powidłami śliwkowymi, oblany czekoladą

Piernik z powidłami 3 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piernik z powidłami 3

 

  • 125 g masła
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. Inki)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • Polewa:
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka kawy zbożowej np. Inki
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Piernik z powidłami 3
W garnku na małym ogniu roztapiamy masło, następnie dodajemy cukier, 2 łyżki miodu, 2 łyżki powideł, przyprawę piernikową i cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, ściągamy z ognia i dodajemy sodę, kawę zbożową, mleko i roztrzepane jajka. Całość szybko mieszamy. Następnie przez sitko dodajemy mąkę, mieszając aby nie powstały grudki. Przygotowujemy formę keksową a piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę smarujemy odrobiną tłuszczu i wlewamy masę. Wkładamy do piekarnika na 45 min. Po wyjęciu i wystudzeniu przekroić piernik wzdłuż w 1 lub 2 miejscach i przełożyć powidłami. Następnie przygotowujemy polewę: śmietankę zagotować, dodać kawę i połamaną czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści i polewamy piernik. Smacznego :)
Piernik z powidłami 3
Masa piernikowa gotowa do wstawienia do piekarnika
Piernik z powidłami 3
Piernik oblewamy przygotowaną polewą z czekolady
Piernik z powidłami 3
Pierwszy próbny kawałek do sprawdzenia ...