Piernik z serem

Pierniki « poprzedni | następny »
Izabela Nowak-slonce offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 106
zdjęcia: 1 z 5
Piernik z serem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Mięciutki piernik z warstwa sera. Doskonale się sprawdza przy każdej okazji.


trudność: łatwe
czas:

Piernik z serem - SKŁADNIKI:

  • Ciasto piernikowe;,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 300 g dżemu cukiniowego swojskiego lub innego o dowolnym smaku
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 szklanki cukru kryształu,
  • 3 łyżki budyniu czekoladowego lub kakao,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 500 g sera trzykrotnie mielonego,
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 125 g margaryny roztopionej wystudzonej,
  • 4 jajka,
  • cukier puder do oprószenia ciasta lub polewa

Piernik z serem - PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciasto miksujemy razem,nieważna jest nawet kolejność wkładania do miski składników. Wylewamy do dużej blaszki 40 x 26 cm. Przygotowujemy masę serową : Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywna piane . Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, następnie ze serem i proszkiem budyniowym.Wlewamy przestudzoną margarynę. Łączymy z ubitymi białkami mieszając łyżka . Masę serową wykładamy delikatnie na ciasto piernikowe,wyrównujemy powierzchnie i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 minut. Po tym czasie zostawiamy ciasto na 10 minut przy uchylonych drzwiczkach, a po całkowitym wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladowa .


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Piernik z serem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pierniki
Piernik w czekoladzie Świąteczny piernik z masą serową Miodowy kuch z suszonymi śliwkami
Piernik z orzechami i rodzynkami Piernik korzenny z polewą Ciasto dyniowe z żurawiną
Wilgotny piernik powidłowy Babka piernikowa Piernik z musem wiśniowym
Piernik staropolski Piernik z brzoskwiniami Piernik z dżemem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane