jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Piernik z serkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

ciasto bożo-narodzeniowe długo trzyma świeżość

Piernik z serkiem

Składniki:

Piernik z serkiem

 

  • CIASTO:
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 słoik dżemu śliwkowego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • MASA SEROWA:
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 50 dag sera białego zmielonego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 12 dag stopionej margaryny
  • 4 jajka
  • POLEWA:
  • 5 łyżek śmietany
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Piernik z serkiem
CIASTO:

Składniki na ciasto dokładnie zniksować, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

MASA SEROWA:

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ser, proszek budyniowy i masło.

Białka jajek ubić na pianę, delikatnie połączyć z masą serową i wyłożyć na ciasto.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stop. C.

Piec około 60 minut.

POLEWA:

Śmietnę zagotować z cukrem, dodać kakao,wymieszać i rozsmarować na zimnym cieście.