Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Piernik z suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Domowy piernik - smak i aromat świąt

Piernik z suszonymi śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik z suszonymi śliwkami

 

  • uszone śliwki dałam około 20 sztuk
  • 125g margaryny
  • 3 szklanki maki
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • niepełna szklana cukru pudru
  • 1 i 1/2 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki miodu
  • 4 łyżeczki dżemu lub powideł
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Piernik z suszonymi śliwkami
Do miski wsypać - mąkę, sodę, kakao, przyprawę korzenną, cynamon - wymieszać składniki.Do miseczki wbijamy jajka dodajemy cukier i ucieramy na puszysty kogel-mogel. Dodajemy jogurt naturalny, miód - mieszamy. Następnie dodajemy wymieszane składniki suche (mąka z całym świątecznym majdanem ) Dokładnie mieszamy (mikser). Kiedy ciasto jest bez grudek dodajemy powidła i przestudzoną roztopiona margarynę oraz posiekane na drobno śliwki. Całość dokładnie mieszamy. Pieczemy w piekarniku na 160 stopni około 50 minut (wychodzą dwie keksówki) lub około 30 minut w blaszce do biszkopta Można polać czekoladą
Piernik z suszonymi śliwkami
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki - wymieszać
Piernik z suszonymi śliwkami
jajka z cukrem ucieramy na kogel-mogel, dodajemy jogurt i miód
Piernik z suszonymi śliwkami
Dodajemy suche składniki i po wymieszaniu dodajemy powidła
Piernik z suszonymi śliwkami
Na koniec dodajemy masło roztopione i ostudzone oraz śliwki