Pierniki mojej mamy

jagna - Przepis na: Pierniki mojej mamy offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 18
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Pierniki mojej mamy
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 17

Pyszne świąteczne (i nie tylko) pierniki - mięciutkie i aromatyczne. Możesz je zajadać przez cały rok!


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Pierniki mojej mamy - SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki
  • 1 kostka tłuszczu
  • 0,5 kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao (3)
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 8 jajek (5 żółtek, 3 całe jajka)
  • 0,75 szklanki kwaśnej śmietany

Pierniki mojej mamy - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wymieszać z kakao i soda. Miód i przyprawę do pierników rozpuścić razem, dodać margarynę, zagotować i ostudzić. Jajka ubić z cukrem. Wszystko razem wymieszać, dodać kwaśną śmietanę. Przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej do następnego dnia.



Ciasto sie trochę "rozluźni", więc przed rozwałkowywaniem należy dodać do niego jeszcze mąkę. Dodać tyle mąki, żeby ciasto nie było ani za miękkie, ani za twarde, dobre do wałkowania.



Ciasto rozwałkować – nie za cienko, na grubość około 0,5 – 1 cm. Wycinać pierniki i piec około 10 minut w temperaturze 150 – 180 °C.



Po upieczeniu polukrować i ozdobić posypką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pierniki mojej mamy (strona 1 z 2)  
Striker

Striker
offline

2008-07-28 14:33
4 łyżki kakao (3) - co przez to rozumiesz? :)
Skomentuj
Oceń:
0
hgg

hgg
offline

2008-07-28 14:54
Striker napisał(a):

4 łyżki kakao (3) - co przez to rozumiesz? :)

fakt, dość tajemniczy składnik ;-) jagna?
Skomentuj
Oceń:
0
jagna

jagna
offline

2008-07-28 18:06
hgg napisał(a):

Striker napisał(a):

4 łyżki kakao (3) - co przez to rozumiesz? :)

fakt, dość tajemniczy składnik ;-) jagna?

Kakao ma to do siebie, że jest gorzkie. I nie wszyscy lubią, jak jest go w nadmiarze. A więc to znaczy, że mogą być 3 ;-)
Skomentuj
Oceń:
0
kayleb

kayleb
offline

2008-11-03 09:16
Uwielbiam pierniki więc chętnie skorzystam z tego przepisu ;)
Skomentuj
Oceń:
0
pusieczek2@wp.pl

pusieczek2@wp.pl
offline

2008-11-08 20:18
przepis ok dodalam do ulubionych
Skomentuj
Oceń:
0
Magdusia1312

Magdusia1312
offline

2008-11-16 16:34
Zostawić do następnego dnia, ale ile to ciasto ma leżeć? mam je zrobić wieczorem i rano wałkować, czy może wieczorem zrobić i wałkować następnego wieczoru, a może jeszcze jakoś inaczej?
Skomentuj
Oceń:
99
Gość

JA
gość

2008-11-19 16:27
ZA DUŻO SKŁADNIKÓW
Skomentuj
Oceń:
-14
Gość

Piernik
gość

2008-11-20 19:34
Zajefajne
Skomentuj
Oceń:
99
radek001700

radek001700
offline

2008-11-30 00:17
hmmm ciekawy przepis, napewno zrobię, tylko czy tego miodzika to nie zadużo jest??
Skomentuj
Oceń:
0
yola

yola
offline

2008-12-11 22:02
Super! Dzięki,tego szukałam.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

andre
gość

2008-12-12 18:49
swieta sie zblizaja,czas poszalec w kuchni!!
Skomentuj
Oceń:
0
kamil612

kamil612
offline

2008-12-15 22:09
pyszne polecam
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciastka
Makowe muffiny z białą czekoladą Kakaowe babeczki z kremem kawowym Muffiny marmurkowe
Rogaliki z dodatkiem ziemniaków Kruche rogaliki z powidłami Racuchy dyniowe
Bułeczki z jabłkami Muffinki z jabłkami i orzechami Muffinki bananowe z nutellą
Muffinki z colą i orzechami  Ciasteczka z musli Ciasteczka dyniowe z cynamonem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane