Pierniki mojej mamy

jagna

Starszy Kucharz
Przepisy: 18
zdjęcia: 1 z 1
Pierniki mojej mamy
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 17

Pyszne świąteczne (i nie tylko) pierniki - mięciutkie i aromatyczne. Możesz je zajadać przez cały rok!


danie wegetariańskie
trudność: średnie
czas:

Pierniki mojej mamy - SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki
  • 1 kostka tłuszczu
  • 0,5 kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao (3)
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 8 jajek (5 żółtek, 3 całe jajka)
  • 0,75 szklanki kwaśnej śmietany

Pierniki mojej mamy - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wymieszać z kakao i soda. Miód i przyprawę do pierników rozpuścić razem, dodać margarynę, zagotować i ostudzić. Jajka ubić z cukrem. Wszystko razem wymieszać, dodać kwaśną śmietanę. Przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej do następnego dnia.



Ciasto sie trochę "rozluźni", więc przed rozwałkowywaniem należy dodać do niego jeszcze mąkę. Dodać tyle mąki, żeby ciasto nie było ani za miękkie, ani za twarde, dobre do wałkowania.



Ciasto rozwałkować – nie za cienko, na grubość około 0,5 – 1 cm. Wycinać pierniki i piec około 10 minut w temperaturze 150 – 180 °C.



Po upieczeniu polukrować i ozdobić posypką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pierniki mojej mamy (strona 1 z 2)  
Striker

Striker

2008-07-28 14:33
4 łyżki kakao (3) - co przez to rozumiesz? :)
Skomentuj
Oceń:
0
hgg

hgg

2008-07-28 14:54
Striker napisał(a):

4 łyżki kakao (3) - co przez to rozumiesz? :)

fakt, dość tajemniczy składnik ;-) jagna?
Skomentuj
Oceń:
0
jagna

jagna

2008-07-28 18:06
hgg napisał(a):

Striker napisał(a):

4 łyżki kakao (3) - co przez to rozumiesz? :)

fakt, dość tajemniczy składnik ;-) jagna?

Kakao ma to do siebie, że jest gorzkie. I nie wszyscy lubią, jak jest go w nadmiarze. A więc to znaczy, że mogą być 3 ;-)
Skomentuj
Oceń:
0
kayleb

kayleb

2008-11-03 09:16
Uwielbiam pierniki więc chętnie skorzystam z tego przepisu ;)
Skomentuj
Oceń:
0
pusieczek2@wp.pl

pusieczek2@wp.pl

2008-11-08 20:18
przepis ok dodalam do ulubionych
Skomentuj
Oceń:
0
Magdusia1312

Magdusia1312

2008-11-16 16:34
Zostawić do następnego dnia, ale ile to ciasto ma leżeć? mam je zrobić wieczorem i rano wałkować, czy może wieczorem zrobić i wałkować następnego wieczoru, a może jeszcze jakoś inaczej?
Skomentuj
Oceń:
99
Gość

JA
gość

2008-11-19 16:27
ZA DUŻO SKŁADNIKÓW
Skomentuj
Oceń:
-14
Gość

Piernik
gość

2008-11-20 19:34
Zajefajne
Skomentuj
Oceń:
99
radek001700

radek001700

2008-11-30 00:17
hmmm ciekawy przepis, napewno zrobię, tylko czy tego miodzika to nie zadużo jest??
Skomentuj
Oceń:
0
yola

yola

2008-12-11 22:02
Super! Dzięki,tego szukałam.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

andre
gość

2008-12-12 18:49
swieta sie zblizaja,czas poszalec w kuchni!!
Skomentuj
Oceń:
0
kamil612

kamil612

2008-12-15 22:09
pyszne polecam
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciastka
Domowe kudłacze Kokosowe muffiny Małe bezy wg Gosi
Ciasteczka  jajeczka Domowe kruche muśnięte czekoladą Duże bajaderki babkowe
Babeczki chałwowe Wielkanocne maślane baranki Jabłkowo kokosowe muffinki
Muffiny marchewkowe wg Zub3ra Pączkowe muffiny z dżemem Digestive wg, Garego Rhodes'a

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane