Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Pierniki na choinkę

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Na mojej choince nie może zabraknąć lukrowanych pierników które z czasem stają się miękkie i kruche.

Pierniki na choinkę

Składniki:

Pierniki na choinkę

 

  • 700g mąki
  • 200g miodu
  • 70g masła
  • 150g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 5g sody
  • 15g przyprawy korzennej
  • kieliszek Rumu

Sposób przygotowania:

Pierniki na choinkę
W rondelku rozpuść masło z miodem (nie gotuj) dodaj mieszankę przypraw i rum. Na stolnicę przesiej mąkę, cukier puder i sodę, wbij dwa jajka i dodaj ostudzoną masę miodową, wszystko razem zagnieć na gładkie ciasto. Gotowe ciasto zostaw na 24h a najlepiej na 3 tygodnie żeby stężało, po tym czasie wycinaj z niego pierniki z dziurką na sznurek i piecz 15min w 150stop.