Pierniki po polsku

hgg offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 680
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 1
Pierniki po polsku
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 4

Z łyżki mąki, drożdży i mleka zrobić rozczyn i pozostawić do podrośnięcia. Jaja


trudność: średne
czas:

Pierniki po polsku - SKŁADNIKI:

  • 40 dag mąki
  • 100 ml mleka
  • 50 ml silnego naparu z kawy naturalnej
  • 10 dag miodu
  • 5 dag drożdży
  • 2 jaja
  • 5 dag masła
  • przy-prawa do pierników
  • tłuszcz do wysmaro-wania blachy

Pierniki po polsku - PRZYGOTOWANIE:

Z łyżki mąki, drożdży i mleka zrobić rozczyn i pozostawić do podrośnięcia. Jaja połączyć z przesianą mąką, lekko zrumienionym miodem, roztopionym masłem, naparem z kawy, rozczynem i przyprawą do pierników. Ciasto dokładnie wyrobić i rozwałkować na grubość pół centymetra. Foremką wykroić pierniczki, ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze - pozostawić aż do wyrośnięcia. Opiec w gorącym piekarniku.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pierniki po polsku (strona 1 z 1)  
sandra200

sandra200
offline

2008-11-29 13:13
dodaję do ulubionych
Skomentuj
Oceń:
0
Sianka

Sianka
offline

2009-09-21 17:41
Ciekawy przepis!!Ta kawa intryguje muszę wypróbować
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciastka
Ciasteczka sklejane z dziurką Ciastka- Smalcówki Muffinki z dynią
Ciastka francuskie z konfiturą ze świdośliwy Ciasteczka kokosowe Makowo czekoladowe ciasteczka
Kruche pomarańczowo kakaowe ciasteczka Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym Paluchy wiedźmy na Halloween
Truskawkowe muffiny z kremem czekoladowym Babeczki omleciki z kremem karmelowym Waniliowe serduszka z orzechami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane