Pierniki po polsku

hgg - Przepis na: Pierniki po polsku offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 680
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Pierniki po polsku
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 4

Z łyżki mąki, drożdży i mleka zrobić rozczyn i pozostawić do podrośnięcia. Jaja


trudność: średne
czas:

Pierniki po polsku - SKŁADNIKI:

  • 40 dag mąki
  • 100 ml mleka
  • 50 ml silnego naparu z kawy naturalnej
  • 10 dag miodu
  • 5 dag drożdży
  • 2 jaja
  • 5 dag masła
  • przy-prawa do pierników
  • tłuszcz do wysmaro-wania blachy

Pierniki po polsku - PRZYGOTOWANIE:

Z łyżki mąki, drożdży i mleka zrobić rozczyn i pozostawić do podrośnięcia. Jaja połączyć z przesianą mąką, lekko zrumienionym miodem, roztopionym masłem, naparem z kawy, rozczynem i przyprawą do pierników. Ciasto dokładnie wyrobić i rozwałkować na grubość pół centymetra. Foremką wykroić pierniczki, ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze - pozostawić aż do wyrośnięcia. Opiec w gorącym piekarniku.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pierniki po polsku (strona 1 z 1)  
sandra200

sandra200
offline

2008-11-29 13:13
dodaję do ulubionych
Skomentuj
Oceń:
0
Sianka

Sianka
offline

2009-09-21 17:41
Ciekawy przepis!!Ta kawa intryguje muszę wypróbować
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciastka
Racuchy dyniowe Bułeczki z jabłkami Muffinki z jabłkami i orzechami
Muffinki bananowe z nutellą Muffinki z colą i orzechami  Ciasteczka z musli
Ciasteczka dyniowe z cynamonem Serowe sakiewki z kantalupą Muffiny o smaku pieczonych jabłek
Dyniowe kokosanki Kilku smakowe ciasteczka Muffinki dyniowe z malinami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane