SUPERPRZEPIS

Pierniko babka pod gwiazdami

  • 7
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 13
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Pierniko babka pod gwiazdami Więcej zdjęć (3)

Piernik w trochę innym wydaniu bo pod gwiazdami z babką. Piernik jest miękki, delikatny, wilgotny. Polecam z domową polewą.

Składniki:

Pierniko babka pod gwiazdami

 

  • ciasto na gwiazdę:
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 cytryna
  • 50 g smalcu
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jaj wielkość M

 

  • piernik:

 

  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka czubata przyprawy do piernika
  • 3 jaja wielkość M
  • 1/2 szklanki śmietany 36 %

 

  • Polewa:

 

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Pierniko babka pod gwiazdami

ETAP 1:

Pierniko babka pod gwiazdami
ciasto na babkę w keskówce wylane przed pieczeniem

Gwiazdki:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przekładam masło, smalec i ucieram z pudrem mikserem. Jak masa będzie puszysta dodaję stopniowo żółtka i dalej ucieram.

Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę otarta z cytryny, i sok z połowy cytryny, spirytus. Całość łączę mikserem.

Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Ubitą pianę dodaję do ciasta i mieszam już łyżką delikatnie. Formę keksówkę o wymiarach 11*23 cm smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170-175 stopni góra dół i piekę 50 minut.

Po upieczeniu zostawiam ją na 10 minut w piekarniku i wyjmuję jeszcze ciepłą na deskę. Zostawiam do przestygnięcia. Babkę dobrze jest upiec dzień wcześniej.

ETAP 2:

Pierniko babka pod gwiazdami
gwiazdki wycięte foremką do pierników w babce

Ciasto babkowe kroję w 1 cm plastry. Gwiazdki wykrawam za pomocą foremki do pierników w każdym kawałku.

ETAP 3:

Pierniko babka pod gwiazdami
ciasto na piernik dodana piana z białek ubita

Piernik:
Na patelni rozpuszczam miód, cukier, masło i smalec, dodaję przyprawę do piernika. Wlewam śmietanę i zagotowuję.

Odstawiam do przestygnięcia. Wbijam żółtka, mieszam, dodaję przesianą mąkę, sodę, kakao, powidła. Białka ubijam na sztywno i dodaję do ciasta, mieszam delikatnie.

ETAP 4:

Pierniko babka pod gwiazdami
gwiazdki wyłozone w formie wylane na nie ciasto piernikowe

Formę keksówkę smaruję, wysypuję bułką, wylewam na jej spód 1/4 ciasta piernikowego, układam gwiazdki złączone razem, wylewam ciasto po bokach, i na wierzchu.

Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 175 stopni i piekę 55 minut. PO wyjęciu z piekarnika wyjmuję jeszcze ciepły piernik na deskę do ostudzenia.

Polewa:
Do rondelka przekładam czekoladę połamaną, masło, śmietanę i rozpuszczam. Mieszam do połączenia się składników. Polewę odstawiam na 5 minut aż lekko zgęstnieje i smaruję nią piernik. Dekoruję gwiazdkami z ciasta babkowego.

Resztę ciasta babkowego jak nie zostanie zjedzone suszę i robię z niego bajaderki, albo dodaję do masy makowej na makowiec.


Tagi:

ciasto piernik