Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Piernikowa baba

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

W czasie pieczenia w kuchni unosi się wspaniały zapach piernika

Piernikowa baba

Składniki:

Piernikowa baba

 

  • 15 dag mąka pszenna,
  • 2/3 szkl mąka ziemniaczana,
  • 2/3 szkl cukier,
  • 25 dag masło,
  • 1 szt przyprawa do pierników,
  • 4 szt jajka,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 3 łyżki Skórka pomarańczowa kandyzowana,
  • 1/2 szkl rodzynki,
  • 2 łyżeczki cukier wanilinowy,
  • 1 szt polewa biała gotowa,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta do formy

 

Sposób przygotowania:

Piernikowa baba
Formę na babkę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić do białości, dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, przyprawą, kakao, wsypać bakalie, wymieszać. Pod koniec wlać roztopione, wystudzone masło, i zamieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40 minut. Po ostudzeniu polać białą polewą.