SUPERPRZEPIS

Piernikowa szynka z wędzonymi owocami

  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Piernikowa szynka z wędzonymi owocami

Niezwykle aromatyczna pieczona szyneczka z lekką wędzoną nutką, bardzo świąteczna. Doskonała zarówno na obiad, jak i na kanapki :)

Składniki:

Piernikowa szynka z wędzonymi owocami

 

  • ok. 1,2 kg wieprzowej szynki bez kości
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • 1 lekko czubata łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka pasty paprykowej
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżka soli peklowej
  • 10 dkg wędzonych owoców (gruszki, jabłka, śliwki)

Sposób przygotowania:

Piernikowa szynka z wędzonymi owocami

Etap 1

Piernikowa szynka z wędzonymi owocami
Przyprawy zioła olej ocet miód i pasta paprykowa przełożone do miseczki.

Wszystkie przyprawy przesypać do miseczki. Dodać do nich zioła, pastę paprykową, miód, ocet i olej.

Etap 2

Piernikowa szynka z wędzonymi owocami
Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszane.

Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.

Etap 3

Piernikowa szynka z wędzonymi owocami
Wieprzowa szynka dokładnie pokryta przygotowaną marynatą.

Szynkę oczyścić z błon, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, dokładnie pokryć przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odłożyć na 3 dni do lodówki.

W trakcie marynowania szynkę odwracać co mniej więcej 12 godzin.

Etap 4

Piernikowa szynka z wędzonymi owocami
Zamarynowane mięso przełożone do rękawa do pieczenia i obłożone wędzonymi owocami.

Po tym czasie szynkę przełożyć do rękawa do pieczenia. Na mięsie rozłożyć wędzone owoce (użyłam mieszanki śliwek, jabłek i gruszek), docisnąć je do mięsa.

Rękaw zamknąć.

Etap 5

Piernikowa szynka z wędzonymi owocami

Szynkę ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie szynkę wyjąć z woreczka do naczynia, odwrócić i piec dalej w tej samej temperaturze ok. 1,5 godziny.

W tym czasie szynkę często podlewać wytwarzającym się płynem. Upieczoną szynkę podawać na ciepło do obiadu lub po całkowitym ostudzeniu kroić w cieniutkie plastry i podawać do kanapek.

Tagi:

mięso szynka