SUPERPRZEPIS

Piernikowe babeczki z bakaliami

         
ocena: 4/5 głosów: 10
Piernikowe babeczki z bakaliami

Babeczki piernikowe są expresowe do zrobienia. Z bakaliami, czekoladą i kandyzowanymi wiśniami są pszepyszne.

Składniki:

Piernikowe babeczki z bakaliami

 

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki mąki żytniej
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • 10 dag miodu
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • Pozostałe produkty
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 10 dag wiśni kandyzowanych
  • 15-20 dag czekolady gorzkiej
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Piernikowe babeczki z bakaliami

ETAP 1:

Piernikowe babeczki z bakaliami
Gorący miód połączyć z przyprawą i masłem.

Miód rozpuścić, wymieszać z przyprawą do pierników i masłem, ostudzić.

ETAP 2:

Piernikowe babeczki z bakaliami
Do zimnego miodu z masłem dodać żółtka i wymieszać.

Zimny miód połączyć z żółtkami.

ETAP 3:

Piernikowe babeczki z bakaliami
Deskę oprószyć mąką i rozwałkować przygotowane ciasto.

Mąki wymieszać z kakao i sodą, wlać masę miodową, wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować na posypanej mąką desce.

ETAP 4:

Piernikowe babeczki z bakaliami
Wylepione ciastem foremki nakłuwamy widelcem.

Wylepić przygotowane foremki. Nakłuć widelcem i ułożyć na blaszce. Piecz około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

ETAP 5:

Piernikowe babeczki z bakaliami

Do upieczonych, zimnych babeczek wsypać orzechy i skórkę pomarańczową.

ETAP 6:

Piernikowe babeczki z bakaliami

Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, napełnić babeczki. Ozdobić płatkami migdałowymi i kandyzowanymi wiśniami.