Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Piernikowe babki z kremem śmietankowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Świąteczne babeczki z kremem śmietankowym i pierniczkami z marmoladą.

Piernikowe babki z kremem śmietankowym

Składniki:

Piernikowe babki z kremem śmietankowym

 

  • Składniki:
  • ( na ok.6-7 szt )

 

  • jajka - 2 duże szt.
  • cukier - ok. 2/3 szklanki
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • woda - ok.200 ml
  • olej - 200 ml
  • kakao - 4 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika - 1 łyżeczka

 

  • Dodatkowo:
  • śmietana 36% - 200 ml
  • cukier puder - 4 łyżki
  • pierniki z marmoladą - 7 szt

Sposób przygotowania:

Piernikowe babki z kremem śmietankowym
Jajka miksujemy z cukrem.Dodajemy powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych - polecam! ) nakładamy ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ). Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do "suchego patyczka" ). Chwilę studzimy. Ścinamy górę. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Wkładamy do szprycy. Dekorujemy babeczki. Zdobimy pierniczkami.Smacznego!