akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Piernikowe choinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wspaniała, jadalna dekoracja świątecznego stołu. Piernikowe choinki pięknie się prezentują i wybornie smakują. Zapakowane w ozdobnym woreczku będą doskonałym prezentem bożonarodzeniowym. Polecam! ;)

Piernikowe choinki

Składniki:

Piernikowe choinki

Ciasto

  • 200 g płynnego miodu
  • 125 g masła
  • 150 g cukru
  • 500 g maki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 20 g przyprawy do piernika (lub 1,5 łyżki domowej przyprawy)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo

  • lukier królewski

Sposób przygotowania:

Piernikowe choinki

Ciasto

Ciasto: Miód, cukier i masło umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia składników, następnie zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Mąkę, kakao, sodę, przyprawę do pieczenia i sól wymieszać. Dodać jajko i ostudzoną mieszankę. Wszystko dobrze wyrobić rękami do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc).

ETAP 2:

Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm. Za pomocą różnej wielkości foremek o takim samym kształcie wykrawać pierniczki. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 10 minut (czas pieczenia zależy od wielkości naszych pierniczków!) Upieczone wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Lukier

Przygotować zgodnie z przepisem.

ETAP 4:

Największe pierniczki obficie wysmarować lukrem, przykryć mniejszymi pierniczkami. I tak do końca. Na górze umieścić najmniejsze pierniczki jako gwiazdki choinek. Choinki odstawić do wyschnięcia lukru. Przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach do kilku miesięcy. Smacznego!