aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Książka Kucharska: Aromatyczne świąteczne pierniczki

Piernikowe choinki 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wspaniałe na świąteczną dekorację wigilijnego stołu.

Piernikowe choinki 4 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piernikowe choinki 4

 

 

  • polewa:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki śmietany

 

 

Sposób przygotowania:

Piernikowe choinki 4
W garnku zmieszać miód i cukier. całość gotować na wolnym ogniu aż do chwili połączenia i powstania gęstego syropu. Odstawić do przestudzenia. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać margarynę i lekko posiekać, dodać jajko, sodę, śmietanę i kakao. Następnie powoli wlać przestudzony syrop miodowy.



Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na ok 1 godz. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok 0.5 cm. Literatką i kieliszkiem wykroić po 3 kółka (+ zrobić 3 dodatkowe troszeczkę grubsze i większe - na podstawę choinek), a specjalną foremką lub szablonem gwiazdki po 3 każdej wielkości. Tak przygotowane ciasteczka piec ok 20-30 min w temp 180-200C.



Po upieczeniu można polać polewą zrobioną z rozpuszczonej na wolnym ogniu czekolady z dodatkiem śmietany.



Rada: Po upieczeniu ciastka są twarde i potrzebują kilku dni, aby zmiękły. Dla osób niecierpliwych można podgrzać je w kuchence mikrofalowej :)
Piernikowe choinki 4
W garnku zmieszać miód i cukier całość gotować na wolnym ogniu aż do chwili połączenia i powstania gęstego syropu
Piernikowe choinki 4
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok 05 cm Literatką i kieliszkie,
Piernikowe choinki 4
Po upieczeniu ciastka są twarde i potrzebują kilku dni aby zmiękły