SUPERPRZEPIS

Piernikowe dzwonki

  • 4
  • Ma-Gosia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Piernikowe dzwonki Więcej zdjęć (5)

Piernikowe dzwonki doskonale mogą zastąpić kartki świąteczne, jeżeli wręczymy je osobiście. Mniejsze zawisną na choince..

Składniki:

Piernikowe dzwonki

 

  • 50 dag maki;
  • 20 dag cukru;
  • 20 dag miodu;
  • 3 dag masła;
  • 1 szklanka mleka;
  • ½ łyżeczki sody;
  • 1 łyżeczka mielonych goździków;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • Tłuszcz do smarowania formy;
  • 1 łyżka mleka;
  • 15 dag cukru pudru (ok.)
  • Barwniki spożywcze;

 

Sposób przygotowania:

Piernikowe dzwonki
Miód podgrzać, dodać cukier, i zmielone przyprawy. Wlać mleko i zagotować. Mąkę z sodą przesiać do miski, zrobić dołek i wlać mleko z przyprawami, mieszać łyżką. Ciasto dobrze wyrobić ręką, uformować kulę i odstawić na 3 – 4 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyciąć foremkami różnej wielkości koła. Największa foremka - 1 szt. mniejsza – 1 szt. mniejsza – 1 szt. mniejsza – 3 szt., mniejsza – 1 szt., najmniejsza – 1 szt. liść ostrokrzewu – 2 szt. W środku każdego koła wyciąć otwór. Przygotowane koła przełożyć na posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec 20 – 30 min w temperaturze 160 stopni C na złoty kolor. Do mleka wsypać połowę cukru pudru i ucierać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodawać cukier w miarę potrzeby. Można dodać barwniki spożywcze. Po upieczeniu zawiesić na tasiemce (najmniejsze kółko to serce dzwonka) i udekorować wg własnego gustu.
Piernikowe dzwonki
W różnej wielkości krążkach zrobić niewielki otwór.
Piernikowe dzwonki
Przed upieczeniem posmarować pierniki rozmaconym żółtkiem.
Piernikowe dzwonki
Upieczone krążki połaczyć odpowiednio wstążką. Na górze umieścić liście.
Piernikowe dzwonki
Przygotowanym kolorowym lukrem dowolnie ozdobić dzwoneczki.

Tagi:

mak