kwiatkibratki

kwiatkibratki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 922]

Piernikowe jabłko z białkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piernikowe jabłko z białkiem

Piernikowe jabłko z białkiem

Składniki:

Piernikowe jabłko z białkiem

 

  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 1 białko
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 7 łyżek rodzynek

Sposób przygotowania:

Piernikowe jabłko z białkiem
Wymieszać miód z rodzynkami i przyprawą piernikową. Jabłka umyć, dokładnie osuszyć, ściąć wierzch i wydrążyć gniazda nasienne. Wydrążone środki wypełnić masą miodowo-rodzynkową. Piec w temp. 200 st. C przez 40 minut. Osobno ubić pianę z białka i cukru. Wyjąc jabłka z piekarnika. Na każdym ułożyć keks z bitej śmietany. Zapiec w temp. 240 st. C przez 3 minuty.