Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Piernikowe lody z kaszą manną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne domowe lody z dodatkiem ugotowanej na mleku kaszy manny, żółtek i bitej śmietany, o smaku piernikowym.

Piernikowe lody z kaszą manną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernikowe lody z kaszą manną

 

  • 2 szklanki mleka
  • 2 lekko czubate łyżki kaszy manny
  • 3 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do pierników
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 32 g cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Piernikowe lody z kaszą manną
Kaszę gotować na małym ogniu ok. 3 minuty nie przerywając mieszania. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i przyprawą do pierników na puszysty krem. Do kremu z żółtek powoli wlewać gorącą kaszę i cały czas mieszać. Wszystko przelać do garnka. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 5 minut. W czasie podgrzewania masę cały czas ubijać rózgą. Nie dopuścić do zagotowania! Masę ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Do bitej śmietany dodać masę z kaszą, dokładnie wymieszać. Wszystko przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać ok. 30 minut. Masę lodową przełożyć do zamykanego, plastikowego pojemnika i odłożyć do zamrażalnika. Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, podzielić je na porcje.
Piernikowe lody z kaszą manną
Żółtka utarte z cukrem pudrem i przyprawą do pierników.
Piernikowe lody z kaszą manną
Ugotowana gorąca kasza wlana do kremu z żółtek.
Piernikowe lody z kaszą manną
Masa piernikowa z kaszą dodana do ubitej śmietany.
Piernikowe lody z kaszą manną
Wszystko przelane do zamrożonej maszynki do robienia lodów.