Ewka3006

Ewka3006

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Piernikowiec przekładany powidłami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Piernik przełożony powidłami śliwkowymi to ciasto idealne na Świąteczne wypieki

Piernikowiec przekładany powidłami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Piernikowiec przekładany powidłami

 

  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag margaryny
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 3 i pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki masła
  • 5 dag migdałów w płatkach albo posypki cukrowej

Sposób przygotowania:

Piernikowiec przekładany powidłami
Jajka utrzeć z cukrem.Dodać mąkę przesianą z sodą,masło stopione i przestudzone,przyprawę do piernika oraz 1,5 szklanki mleka i pół słoika powideł. Całość połączyć,przełożyć do formy. Piec ok.40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C. Ciasto ostudzić,przekroić na 3 placki.Odłożyć 3 łyżki powideł.Blaty przełożyć raz resztą powideł,a raz wcześniej przygotowanym,przestudzonym budyniem.(Budyń można zmiksować z kostką margaryny). Wierzch posmarować podgrzanymi i odłożonymi 3 łyżkami powideł.Posypać płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni albo posypką cukrową.Ciasto schłodzić,żeby obie masy stężały.
Piernikowiec przekładany powidłami
Piernikowiec przekładany powidłami