Roxi

Roxi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Piernikowiec Roxi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wyśmienicie smakuje.......

Piernikowiec Roxi

Składniki:

Piernikowiec Roxi

 

  • Na piernik:
  • 4 jaja
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1,25 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao

 

 

  • Na masę serową:
  • 2 l mleka
  • 3 szkl. śmietany słodkiej
  • 5 całych jajek
  • trochę kwasku cytrynowego
  • 1,5 kostki masła
  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • sok z jednej cytryny
  • bakalie

Sposób przygotowania:

Piernikowiec Roxi
Ciasto:

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, dalej ubijając.
Dosypujemy pozostałe składniki, mieszamy i wylewamy na dużą blaszkę.
Pieczemy ok. 1 godz. (do tzw. suchego patyczka) w temp. 180 st. C.



Masa serowa:

Na gotujące mleko wlewamy śmietanę wymieszaną z jajami, dosypujemy kwasek, zagotowujemy, studzimy. Wytrącą się grudki twarożku, który należy odcedzić, wylewając zawartość na sito. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo twarożek, następnie dodać alkohol, sok z cytryny, bakalie (jeśli chcemy). Masę wyłożyć na piernik, udekorować startą gorzką czekoladą.