mushu16

mushu16

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Piernikowy przekładaniec z kaszą manną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniały przepis na piernik, nie tylko na święta ;)

Piernikowy przekładaniec z kaszą manną

Składniki:

Piernikowy przekładaniec z kaszą manną

 

  • Składniki na biszkopt:
  • 0,75 kg mąki
  • 0,40 dag miodu sztucznego
  • 15 dag cukru
  • 10 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składnik na masę:
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 litr mleka
  • 3 cukry waniliowe
  • 8 kopiastych łyżek kaszy mannej
  • 2 kostki masła
  • Dodatkowo: cukier puder, 1 dżem z czarnej porzeczki

 

Sposób przygotowania:

Piernikowy przekładaniec z kaszą manną
Przepis na biszkopt: Z powyższych składników zagnieść ciasto i podzielić na cztery części, które będziemy piec osobno (rozwałkowujemy jedną część w blaszce i pieczemy, potem kolejną, itd.) Przepis na masę: Cukry gotujemy z mlekiem. Kaszę mannę rozrabiamy w szklance mleka i dodajemy do reszty gotującego się z cukrami mleka. Gotować, aż kasza zgęstnieje, a następnie wystudzić (ma być zimna). Masło utrzeć na białą masę i w trakcie ucierania dodawać po łyżce kaszy. Masę podzielić na dwie części. Następnie przekładamy upieczone placki: - 1 placek przekładamy masą - 2 placek przekładamy dżemem - 3 placek przekładamy masą - 4 kładziemy na wierzch i posypujemy cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje dwa dni po przygotowaniu.