iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Piernikowy słonecznikowiec

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto wyszło mi bardzo pyszne choć może troszkę za słodkie.

Piernikowy słonecznikowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernikowy słonecznikowiec

 

  • ciasto:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 przyprawa do pierników
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
  • Masa krówkowa:
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej
  • 20 dag masła
  • dodatkowo:
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 2 śmietan-fiksy
  • 10 dag łuskanego słonecznika
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2,5 dag masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Piernikowy słonecznikowiec
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać do bardzo sztywnej bezy dodać żółtka jajek i delikatnie wymieszać. Do masy jajecznej ostrożnie wmieszać przesianą mąkę wymieszaną z kakao, przyprawą do pierników i proszkiem do pieczenia na koniec dodać olej i ostrożnie wymieszać.Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm) wyłożyć papierem i wylać do niej ciasto. Piec w temp. 180 około 25-30 min.Masa krówkowa:Miękkie masło utrzeć z masą krówkową na gładki krem. Upieczone i ostudzone ciasto przeciąć na dwa placki i nasączyć je kawą, dolny posmarować kremem i przykryć drugim, wierzch ciasta posmarować ubitą śmietana z dodatkiem śmietanfiksów. Na patelni rozpuścić masło z cukrem i mlekiem, dodać słonecznik i mieszając smażyć kilka minut do momentu skarmelizowania się cukru i uzyskania złotego koloru po wystudzeniu posypać słonecznikiem po śmietanie i odstawić ciasto do zastygnięcia.
Piernikowy słonecznikowiec
z masła i masy krówkowej utrzeć gładki krem
Piernikowy słonecznikowiec
Na patelni rozpuścić masło cukier i mleko
Piernikowy słonecznikowiec
Na patelnię wsypac słonecznik i smażyć
Piernikowy słonecznikowiec
Na wierzch ciasta wyłożyc bitą śmietankę