luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Zawsze udane ciasta drożdżowe

Pieróg drożdżowy z kaszą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny pieróg drożdżowy z kaszą i serem na kolację - smaki mojego dzieciństwa .

Pieróg drożdżowy z kaszą

Składniki:

Pieróg drożdżowy z kaszą

 

  • Ciasto drożdżowe maślane

 

 

  • nadzienie do pierogów z kaszą

 

Sposób przygotowania:

Pieróg drożdżowy z kaszą

Mleko zagrzać na lekko ciepło, rozrobić w nim drożdże z cukrem, dodać trochę mąki i wymieszać. Dodać żółtka rozmieszane z cukrem, mieszać dodając stopniowo po trochu mąkę, wyrabiać ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia..


Kaszę ugotować na 2 szkl wody z dodatkiem soli. Ugotowaną wymieszać z masłem i odstawić do wystudzenia.

Wymieszać kaszę z jajkiem i serem posolić do smaku i podzielić na 3 części.



Ciasto podzielić na 3 części rozpłaszczyć lub rozwałkować .. Nałożyć nadzienie i zakleić. Sklejonym miejscem odwrócić do spodu i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika posmarować rozmąconym białkiem i wedle uznania można posypać makiem.

Piec ok 50 min na kamieniu Kiedy góra zacznie się rumienić włączyć ogrzewanie dolne i od czasu do czasu obserwować .