marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pieróg drożdżowy z rybą.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Drożdże rozpuścić w mleku,dodać mąkę ,sól i cukier.Pozostawić do wyrośnięcia.Zrobić farsz.Ciasto rozwałkować i nadziewać farszem i piec 45 m

Pieróg drożdżowy z rybą.

Składniki:

Pieróg drożdżowy z rybą.

 

  • 500 g.mąki,
  • 200 ml.mleka,
  • 35 dag.drożdży,
  • 1 jajko,cukier,
  • 3 żółtka,
  • 80 g.masła,
  • sól,masło do polania pieroga,jajko do posmarowania.
  • Farsz:500 g.filetów z sandacza,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka na twardo,
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki,
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela ang.,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pieróg drożdżowy z rybą.
Drożdże rozpuścić w mleku,dodać połowę mąki,sól i cukier.Wyrobić i przykryć ściereczką.Dać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn podrośnie ,dodać jajko,żółtka,roztopione masło i re-
-sztę mąki i wyrobić znowu,po czym odstawić do wyrośnięcia.Prz-
-ygotować farsz:filety opłukać,pokroić,posolić i podsmażyć na maśle.Cebulę obrać,umyć,posiekać i zrumienić na maśle.Jajka i
natkę drobno posiekać.Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części w
proporcji 2:2:1.Większe porcje ciasta rozwałkować na gr.1 cm. i
oprószyć mąką.Włożyć jeden placek do formy i ułożyć na nim warstwę posiekanej ryby,sól,ziele angielskie,dać warstwę smażo-
-nej cebuli i siekanych jajek,posypać zieloną natką i nakryć drugim
plackiem tworząc pieróg.Pozostałą część ciasta pokroić w paski
i ulepić z nich wałeczki,ułożyć na pierogu.Posmarować go jajkiem i dać do pieczenia.Piec 45 min. w temp.200 st.C.Polać
stopionym masłem po upieczeniu.