Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pieróg z szynką i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pieróg z pieczarkami jest smaczny i łatwy do zrobienia

Pieróg z szynką i pieczarkami

Składniki:

Pieróg z szynką i pieczarkami

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieróg z szynką i pieczarkami
Na stolnicę wsypać 35 dag mąki, dodać 30 dag masła i ser, posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Posiekaną cebulę zeszklić na maśle, wsypać pokrojone pieczarki, smażyć do odparowania wody, przyprawić solą i pieprzem. Wsypać pokrojoną w kostkę szynkę, posypać 1 łyżką mąki, dodać natkę pietruszki, wlać śmietanę, wymieszać, przestudzić. Ciasto rozwałkować w prostokąt, wyłożyć farsz na połowę ciasta. Brzeg posmarować roztrzepanym jajkiem i złożyć ciasto na pół, dokładnie docisnąć brzegi, wierzch posmarować pozostałym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika ok 200 stopni i piec 30 minut