Książka kucharska Pierogarnia u Buni

Wbrew obiegowej opinii pierogi nie są odkryciem kuchni polskiej. Znają je wszystkie kultury i narody.

Pierogarnia u Buni
fot. Fotolia
17 sierpień to Dzień Św. Jacka z pierogami czyli Dzień Pieroga.

Św. Jacek  ( lub inaczej Hiacynt ) urodził się około 1200 roku w Kamieniu Śląskim, na Śląsku Opolskim. Pochodził z rodu Odrowążów. Legenda głosi że  św. Jacek karmił ubogich pierogami własnego wyrobu. Fama ludowa nadała mu przydomek ”święty Jacek z pierogami”. W Krakowie 17 sierpnia każdego roku odbywa się Festiwal Pierogów .

Ten fantastycznie prosty pomysł na to by zawinąć coś ( czyli farsz ) w ciasto ( pszenne, ryżowe, kukurydziane  lub inne ) i ugotować , usmażyć lub upiec pojawił się w historycznych czasach i na wschodzie i na zachodzie - a żeby być dokładnym to wszędzie .

 

Rozróżniamy kilka podstawowych wersji pierogów ( myślę tu o sposobie ich przyrządzania )

- gotowane

- gotowane na parze

- smażone na głębokim tłuszczu

- pieczone

Jeśli chodzi o ciasto na pierogi to są robione z ciasta :

- zwykłego - wałkowanego ( z różnych rodzajów mąki )

- parzonego

- drożdżowego

Ze względu na farsz podzieliła bym pierogi na :

- pierogi z owocami

- pierogi z farszami mięsnymi ( drobiowymi , mięsnymi )

-pierogi z rybami i owocami morza

-pierogi z farszami warzywnymi

- pierogi z serem

- pierogi z kaszami

-pierogi z farszem mieszanym ( np fasolowo-mięsne )

Wielkość , sposób zlepiania, kształt,sposób podania to temat na wielo tomową publikację .Ogólnie można by uznać,że rozróżniamy :

- mini pierożki ( uszka , kołduny, ravioli, tortellini  ,kreplach i inne tej wielkości ,)

- średnie ( pierogi, samosy , van tan ,empanadas ,momo, pielmieni  i inne )

-duże ( te z reguły są pieczone - takim pierogiem swego rodzaju jest pizza calcone , pieróg rosyjski, ,,kurniki"- pierogi weselne  , kulebiaki  i inne )

Niby nic prostszego - zagnieść ciasto ( w wersji podstawowej to mąka , woda i szczypta soli ) - rozwałkować , wykroić kółka , nałożyć farsz i zlepić . A ileż w tym poezji , finezji i pytań .A to żeby ,, falbanka " wokół pierożka była równa , a to czy lepsze ciasto grube czy cienkie , a to czy kołduny podawać w rosole czy same polane masłem i jakie proporcje ziemniaków do sera w ruskich są idealne ?

Każdy dom ma swoje przepisy na pierogi. Jedno jest pewne te u Babci były ( są ) najlepsze .

Ostatnio ktoś ( kłaniam się Heniu ) napisał mi , ze pierogi mają ,, duszę " - i pewnie coś w tym jest .

Zamieściłam w tej książce przepisy na różne rodzaje pierogów robionych w moim domu i postaram się ja uzupełniać sukcesywnie bo pierogi to jedna z tych potraw, które stale pojawiają się na moim stole .

Zapraszam.