jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Pierogi drożdżowe z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pierogi drożdżowe z kaszą gryczaną doskonałe na każdą porę roku

Pierogi drożdżowe z kaszą gryczaną

Składniki:

Pierogi drożdżowe z kaszą gryczaną

 

Sposób przygotowania:

Pierogi drożdżowe z kaszą gryczaną
Kaszę wsypać do 1,5 szklanki wrzącej, osolonej wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 30 minut. Drożdże, cukier i odrobinę mąki rozrobić ciepłym mlekiem. Gdy wyrosną dodać jajko, szczyptę soli i resztę mąki, zagnieść. Dodać stopione masło, wyrobić. przykryć, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Cebulę obrać i posiekać. Wątróbkę umyć, podsmażyć na tłuszczu, wyjąć, zeszklić cebulę. wątróbkę i cebulę zemleć. Jajka na twardo obrać,posiekać. Składniki farszu wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Ciasto ponownie wyrobić. Z kawałków ciasta formować kulki, a następnie placuszki. Na środek kłaść nadzienie. Zlepiać brzegi jak w pierogach, układać w blasze zlepieniem w dół. Odstawić na 20 minut. Gdy pierogi podrosną, posmarować je rozmąconym jajkiem i piec przez 25 minut w temp. 220- 230 stop. C.