Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Pierogi drożdżowe z oscypkiem i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Te oryginalne pierogi z oscypkiem i boczkiem wyśmienicie smakują na ciepło i na zimno. Zabierz je więc na piknik.

Pierogi drożdżowe z oscypkiem i boczkiem

Składniki:

Pierogi drożdżowe z oscypkiem i boczkiem

na ciasto:

na farsz

  • 2 cebule
  • 15 dag chudego, parzonego boczku
  • kilka plastrów wędzonego oscypka
  • pieprz

do dekoracji:

  • jajko do posmarowania pierogów
  • mak

Sposób przygotowania:

Pierogi drożdżowe z oscypkiem i boczkiem
1. Do miski przesiej mąkę, zrób wgłębienie. Nalej ciepłe mleko, wkrusz drożdże, dodaj cukier i odstaw na 15 minut.

2. Po tym czasie dodaj 4 łyżki oleju, jajko i sól. Wyrób ciasto ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

3. Cebulę i boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Oscypki pokrój w kosteczkę lub zetrzyj na tarce, dodaj do przestudzonego farszu, dopraw.

4. Gotowe ciasto drożdżowe chwilę wyrabiaj i rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wycinaj kółka. Można je lekko rozwałkować.

5. Nakładaj farsz, zlepiaj pierogi i odkładaj na podsypany mąką blat.

6. Gotowe pierożki posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp makiem i piecz ok. 15–20 minut

w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 st. C. Lekko przestudź na kratce.